Lietuvos rytas / 2003 m. gruodžio 15 d.

Garsioji „Antis“ sugrįžo trumpam, bet įspūdingai

Ramūnas Zilnys
„Lietuvos ryto“ korespondentas

   Nušluostė nosį jaunesniems

   „Aš jums pažadu – pamatysite riebią, sultingą „Antį“, – prieš penktadienį Vilniaus koncerto ir sporto rūmuose vykusį pasirodymą pareiškė garsiosios roko grupės „Antis“ lyderis Algirdas Kaušpėdas.

   Anksčiau garsėjęs kaip dainininkas, o dabar – architektas ir verslininkas, jis ištesėjo pažadą – po 13 metų vėl suburtos grupės surengtas įspūdingas šou nušluostė nosį daugumai šiandienių Lietuvos popmuzikos scenos lyderių.

   Trys su puse tūkstančio šėlstančių žiūrovų įrodė, kad publika nepamiršo „Anties“ dainų, o 50-metis A.Kaušpėdas neprarado savo stulbinančios energijos ir gebėjimo užburti minią teatrališkais judesiais bei grimasomis.

   Koncertas – tarsi spektaklis

   Padedamas trylikos muzikantų ir keturių aktorių raudonu fraku pasipuošęs ir ryškiu grimu veidą išsidažęs A.Kaušpėdas koncertą pradėjo užsiropštęs į didelę raudoną tribūną.

   „Matote – „Antis“ gyva!“ – žiūrovus pasveikino dainininkas.

   Dvi su puse valandos trukęs dviejų dalių koncertas virto tikru spektakliu.

   A.Kaušpėdas skraidė pakibęs virš scenos ant lynų, dainuodamas tampėsi su savimi žmogaus dydžio kostiumuoto funkcionieriaus lėlę, vieną dainą atliko užsimaukšlinęs gigantišką Napoleono kepurę.

   Traukdamas dainą apie meilę troleibuso kontrolierei, dainininkas buvo atsisėdęs lovoje, papuoštoje dviem metaliniais troleibuso ūsais, po to pasimėgaudamas mėtė publikai lovoje sukrautas dideles raudonas kartonines širdeles.

   Kitą dainą „Aš sutikau Naujus metus“ A.Kaušpėdas dainavo prisėdęs prie į sceną įvežto stalo, apšviesto staline lempa.

   Dainininko šalmas spjaudė ugnį

   Koncerto kulminacija tapo populiariausi „Anties“ kūriniai „Kažkas atsitiko“, „Pokštas“, „Zombiai“, „Alyvos“, kurių žodžius žiūrovai choru traukė kartu su milžinišku mėlynu kaklaraiščiu pasidabinusiu A.Kaušpėdu.

   Koncerto pabaigoje scenoje kelis kartus iššovė fejerverkai, o į salę pabiro balionai su grupės pavadinimu. Ugnį spjaudė ir fejerverkų užtaisai, įmontuoti ant metalinio šalmo, kurį per paskutinį kūrinį užsidėjo dainininkas.

   A.Kaušpėdui paskelbus koncerto pabaigą ir paraginus klausytis „Anties“, įsišėlę žiūrovai nenurimo ir dar du kartus iškvietė „Antį“ biso.

   „Daugiau dainų nemokam. Pavargom, jūs juk – mūsų vaikai“, – juokais atsikalbinėjo dainininkas. Gavęs puokštę gėlių, jis persigalvojo: „Kita vertus, tai tonizuoja“.

   Sveikino ir saugumo vadovas

   Antrą sykį skambant nesenstantiems „Zombiams“ ir „Pokštui“, žiūrovų akys jau krypo ne tik į sceną, bet ir į rūmų svečių ložėje pagal dainų ritmą trypčiojančius Vilniaus merą Artūrą Zuoką bei Valstybės saugumo departamento vadovą Mečį Laurinkų.

   Pastarasis po koncerto nuėjo pasveikinti muzikantų.

   „Iš užkulisių jis išėjo paskutinis“, – juokėsi „Anties“ vadybininkas Dovydas Bluvšteinas.

   Nutolo nuo muzikantų gyvenimo

   Trims koncertams atkurti „Antį“ grupės muzikantus šį rudenį paskatino keturiomis kompaktinėmis plokštelėmis išleista jos įrašų antologija.

   Penktadienio koncertas, kaip ir rudenį vykę „Anties“ koncertai Vilniaus klube „Galaxy“ bei LNK televizijos studijoje, buvo nufilmuotas ir tikriausiai bus išleistas skaitmeniniu DVD disku.

   A.Kaušpėdas sakė, jog tai – tikriausiai paskutinis koncertas „Anties“ istorijoje: „Buvo įvairiausių pasiūlymų, tačiau mes visi jau nutolome nuo muzikantų gyvenimo ritmo, turime kitus darbus“.