Lietuvos rytas / 2003 m. spalio 24 d.

„Antis“ kyla iš užmaršties

Ramūnas Zilnys
„Lietuvos ryto“ korespondentas

 Penkiasdešimtmetis buvęs legendinės lietuviškos roko grupės „Antis“ dainininkas Algirdas Kaušpėdas ateinantį ketvirtadienį galės prisiminti senus laikus.

XX amžiaus devintajame dešimtmetyje roko maišto prieš sovietinę sistemą simboliu buvusi grupė po 13 metų pertraukos pakils į sceną, kad primintų žiūrovams „Alyvas“, „Kažkas atsitiko“, „Zombius“ bei kitas nepamirštamas dainas.

Grupės „Antis“ koncertas vyks Vilniaus verslo, sporto ir pramogų centre „Forum Palace“.

Šiuo metu statybos ir projektavimo bendrovei „Jungtinės pajėgos“ vadovaujantis A.Kaušpėdas yra labiau pripratęs prie kostiumo ir nešiojamojo kompiuterio nei prie veidą dengiančio grimo ir mikrofono.

Bet kalbant apie artėjantį „Anties“ atgimimą, jo akyse sužibčioja ugnelės.

* * *

- Kaip kilo mintis reanimuoti „Antį“? - paklausiau buvusio „Anties“ lyderio A.Kaušpėdo.

- Idėja kilo muzikos bendrovės „Zona“ vadovui Dovydui Bluvšteinui. Jis metus kruopščiai rinko „Anties“ įrašus ir surinko beveik viską, ką pagrojome per penkerius grupės gyvavimo metus.

Jo pastangomis bus išleista „Anties“ keturių kompaktinių diskų antologija, į kurią sudėta apie pusšimtį dainų. Man pačiam buvo įdomu perklausyti įrašus – nuo saviveiklos iki brandžių kūrinių.

Pristatant šiuos įrašus, numatyti keli renginiai. Pirmasis jų – pusiau akustinis, jaukus koncertas „Forum Palace“.

Lapkričio pabaigoje panašus koncertas įvyks LNK televizijos studijoje. O gruodžio 12 dieną bus didysis pasirodymas Vilniaus koncertų ir sporto rūmuose – tikras „antiškas“ koncertas su sceniniu grimu, svečiais.

- Kas su jumis pasirodys „Forum Palace“ scenoje?

- Tai bus „Anties“ branduolys. Gitaristas Arūnas Blūšius. Jis irgi – architektas.

Į sceną kartu lips gitaristas bei bendrovės „Impro“ vadovas Gintautas Rakauskas, bosistas Gediminas Simniškis – pagal profesiją inžinierius, o gitara gros architektas Petras Ubartas.

Su „Antimi“ į sceną kops būgnininkas Linas Būda, kuris turbūt vienintelis mūsų grupėje yra tik muzikantas. Su mumis bus ir choro „Jauna muzika“ vadovas Vaclovas Augustinas.

- Ar nors vienas grupės narys nustebo, kai pasiūlėte atkurti „Antį“?

- Taip jau atsitiko, kad šiemet ne vienas „Anties“ narys, tarp jų ir aš, švenčia penkiasdešimtmetį. Per mano gimtadienį aptarėme tokią galimybę ir, nors nebuvo konkrečių planų, mintyse jau pradėjome tam rengtis.

- „Antis“ garsėjo kaip maištininkų grupė. Ar 40-80 litų kainuojantys bilietai į „Forum Palace“ vyksiantį koncertą derinasi su jūsų filosofija?

- Iš to mes negausime nė lito. Žinau, kad plokštelių leidyba nebus pelninga, nes tiražas nedidelis. Tad ketvirtadienio koncertas skirtas mūsų amžininkams, kuriems tai nėra labai brangu.

Kita vertus, jei po trylikos metų pertraukos „Antis“ rengia koncertą, kodėl jis turėtų būti pigus? Kuo mes blogesni už užsienio grupes, kurios plėšia dar brangiau?

- Ar jūs pasiilgote scenos?

- Turbūt galėsiu pasakyti tik po pirmo koncerto.

Išsinuomojome studiją ir jau repetuojame, žinoma, po darbų. Net pats nustebau, kad kai kurios „Anties“ dainos nėra tokios jau ir lengvos.

Sunkiausia apsispręsti, ką atrinkti koncertui. Parinkome šmaikštų ankstyvąjį „Anties“ laikotarpį. Bus ir vėlesnių dainų – „Duokit medalį“, „Ša, inteligente“ bei „Šiandien man gėda“.

- Ar stebite, kas vyksta Lietuvos scenoje? Ar manote, kad šiandien joje vėl galėtų atsirasti grupė „Antis“?

- Vargu. Jeigu ji atsirastų, turėtų dainuoti angliškai ir tik retsykiais koncertuoti Lietuvoje.

Pirma, šis projektas būtų brangus. Be to, nereikia pamiršti, kad „Antis“ atsirado su Michailo Gorbačiovo reformomis. O vėliau prarado aktualumą, kaip ir sovietinio režimo provokavimas.

- Ar yra bent menka tikimybė, kad „Antis“ po šių koncertų ims kurti naujas dainas?

- Niekada nesakau „niekada“. Bet iš pradžių mums gerai pagroti ir atkurti tai, kas buvo.

* * *

Grupės „Antis“ koncertas. Spalio 30 d. 20 val. Vilniaus verslo, sporto ir pramogų centras „Forum Palace“.